Event - Open Monumentendag in Belle Epoque stijl

 NL

Oorpronkelijk is de belle-époque-periode (1873-1914) een puur Frans-Belgisch gegeven. Het was een periode van vooruitgang op vele vlakken (ondermeer socio-economische, geneeskundige,..) en met een typisch Fin de Siècle-gevoel in kunst, cultuur en architectuur. Het was de tijd van vooruitgangspositivisme, van Art Nouveau, impressionisme, Jugendstil, expressionisme, de eerste strandvakanties, het Antwerpse Centraal Station, de afschaffing van kinderarbeid, Nijl-cruises, auto's, fietsen en electrische trams, de ontdekkingsreizen van Stanley, de Olympische gedachte, de Moulin Rouge en uiteraard de Eifeltoren in de Lichtstad.
Tegelijkertijd was het ook een periode van ongebreideld kapitalisme, van de overgang van Marxisme in strijdvaardig Leninisme, van de Boerenoorlogen, massale industrialisatie en van Europese welvaart dankzij het leeghalen van koloniën.

De landen van Europa en het Midden-Oosten (en de koloniën) waren toendertijd veel meer verweven dan in de huidige "communicatiemaatschappij" en veel van de kenmerken van de Belle époque waren dan ook doorheen gans die regio te vinden. Doorgaans wordt voor gans Europa de periode 1889-1914 vaak de Belle époque genoemd.

De Belle époque eindigde abrupt toen de Grote Oorlog (Wereldoorlog I) begon. Tijdens deze 4 duistere jaren oorlog keek iedereen met heimwee terug naar de tijd ervoor en herinnerde zich enkel nog het licht. 

 "Ooooh, why won't he ever look that way at me?"

Tijdens Open Monumentendag 2021 werd in het gebouw van "De Liberale Kring" te Ninove ook al het licht, al de cultuur en de vooruitgang van de belle époque herinnerd. Een groep getalenteerde kostuum-acteurs en stylistes dompelden de bezoekers onder in een wereld die we ondertussen enkel nog kennen uit films, boeken en musea.

Alle foto's van de dag zijn gratis te bekijken (tenminste: zodra ze allemaal klaar zijn) op de Flickr van Red Cathedral en op de Facebook pagina van de Stad Ninove (uiteraard met de typische Facebook compressie). 


Adèle Blanc-Sec in her Red Years
 


 Voor verdere vragen kan u hier terecht.

The building of "Liberale Kring"used to be a school

De link om Studio Belle Epoque te boeken voor uw historisch evenement.

The shadow lord Dieselpunk hero

Populaire posts van deze blog

Event - Trolls et Légendes (2024)

Sony tech - Using A-mount lenses on E-mount cameras

Event - O-Parade Genk (2024)

Event - Les fêtes médiévales de Binche (2024)

Event - Ciao Tongeren (2024)

Event - FACTS convention

Event - Ensor danst in Alden Biesen

Event - Kroningsfeesten Tongeren

Collab - Dryad fantasy boudoir

Event - Elftopia 2023